Cüruflaşma, katı yakıtlı buhar kazanlarının çalışması sırasında oluşan bir sorundur. Bu sorun, kömürün yanması için gerekli olan hava miktarının yetersiz olması sonucu ortaya çıkar. Eğer kömür yeterli hava almazsa tam olarak yanmaz ve kazan içinde karbonize olarak birikir. Cüruf, kazanın verimli çalışmasını engelleyebilir. Bu nedenle kömürün iyi yanmasını sağlamak için gerekli olan hava miktarının doğru ayarlanması önemlidir.
Buhar kazanları yaktığı yakıta göre,
Kömür, biomass, doğalgaz, biogaz, motorin, fuel oil, atık ısı, ref gas, RDF, çöp, nükleer enerji
Kullanılan buharın basıncına göre,
Düşük basınç, yüksek basınç
Buhar üretimi şekline göre
Alev duman borulu, su borulu, hibrit
Gibi sınıflara ayrılmaktadır. Bu alt grupları da kendi içerisinde sınıflandırmak mümkündür.
Buhar kazanı standartlara uygun malzemelerden ve standartlara uygun olarak imal edilmeli, kurulumu yapılıp işletilmelidir. Buhar kazanı işletmesinde yer alan personellerin bu konuda eğitimli ve uzman kişilerden seçilmesi gerekir, aksi halde kendisine ve başka insanlara zarar verebilecek durumlara yol açabilir. Örneğin sıcak yüzeylere temas edilmesi sonucu yaralanmalar olabilir, ya da yüksekten düşme, zehirlenme gibi olaylar yaşanabilir. En kötü senaryoda ise kazan patlaması sonucu ölümlere ve maddi hasarlara sebebiyet verilebilir.
Buhar kazanında buhar elde ederken aynı zamanda alevle ve yüksek sıcaklıkta dumanla temas eden yüzeyleri korumak gerekir. Alev borusu (külhan) yada yanma odasında alevle temas eden boruların diğer tarafında su olmalıdır, su borulu kazanlarda bu su boru içerisindedir, alev duman borulu kazanlarda ise borunun dış yüzeyinde bulunmaktadır. Isı transferi gerçekleşirken aynı zamanda çelik malzemeninde aşırı sıcaklıktan korumuş oluruz. Şayet bir durumda kazanda su eksilir ve kazan susuz kalırsa ısıyla temas eden yüzeyler kavlanır, malzeme iç yapısında ani değişimler olabilir. Bu durumda kazana aniden su ilave edilirse hızlı bir şekilde iç basınç artar ve kazan patlar ve/veya deforme olur. Susuz kalması durumunda alev acilen kesilir ve kazanda ısı üreten ve su besleyen herşey kapatılır, kazan buhar vanası açık halde kazan kendiliğinden soğumaya bırakılır. Kazan üreticisinin işletme ve bakım talimatlarına uyulmalıdır. Durdurup soğutulan kazanın tekrar çalıştırılması için uzmanlar tarafından incelemelere tabi tutulmalıdır.
Buhar kazanları sanayide veya merkezi kalorifer ısıtma sistemlerinde, gemi, lokomotif gibi makinalarda kullanılır. Buhar içerisinde barındırdığı iç enerjiyi (entalpy) herhangi bir pompa yardımı olmaksızın uzak mesafelere düşük basınç kayıplarıyla taşır. Bu iç enerjiyi başka bir materyala aktarır temiz olduğundan gıda ve tekstil gibi alanlarda rahatlıkla kullanılır; endüstriyel pişirme işlemleri, sterilizasyon, nemlendirme, kurutma, vb gibi. Ayrıca ürünler üzerine temas etmeden sadece ısısını aktararak bir eşanjör yardımıyla enerjisini taşır.
Buhar aynı zamanda türbinlerde elektrik üretmek içinde kullanılabilir.
Skoç tipi kazan : Üç geçişli, tam silindirik endüstriyel buhar kazanı modelidir. Bu kazanlarda brülör için bir giriş bırakılmıştır. Brülörler sıvı ve/veya gaz yakıtlı olabilir. Sıvı yakıt olarak motorin ve fuel oil kullanılır. Fuel oillerin soğuk havalarda yakıt viskozitesini artırmak için yakıt ısıtma hattı konulmalıdır. Gaz yakıtlar: Doğalgaz ve biogazdır. Skoç tip buhar kazanında külhan 2. Geçiş alev duman boruları ve 3. Geçiş duman boruları bulunmaktadır. Külhan giriş kısmı kömür yakıtlı herhangi bir kazana bağlanarak bu tip skoç kazan çalıştırılabilir.
Buhar kazanının ömrü, buhar kazanının tasarımı, bakımı ve kullanım koşullarına bağlı olarak değişebilir. Bu kazan çalışmıyorsa bile bazı prosedürlere uygun olarak saklanmalıdır. Genellikle, bir buhar kazanının ömrü 20 ila 25 yıl arasında olabilir. Ancak, bu tahmini bir değerdir ve buhar kazanının ömrünü doğru bir şekilde tahmin etmek için kazanın tasarımı, bakımı ve kullanım koşulları gibi birçok faktöre bakmak gerekir.